1. נגד שלושת הנאשמים שלפניי, ירון אלון יליד 1956 (להלן - "
ירון"), דורון גרינפטר (להלן - "
דורון") יליד 1958 וחברת תפודי השלושה בע"מ (להלן - "
החברה"), הוגש ביום 31.12.2007 כתב אישום אשר ייחס להם ביצוע שורה של עבירות לפי פקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשי"א-1961 (להלן - "
פקודת מס הכנסה").
2. רק בחודש אוקטובר 2012, לאחר תקופה ממושכת בה נדרש בית המשפט לטענות מקדמיות שהעלו הנאשמים כמו גם לבקשות התביעה לתיקון כתב האישום, החל המשפט להישמע. הנאשמים בקשו לפסול את הודעותיהם והתנהל משפט זוטא. ביום 12.7.2012 נתנה החלטתי במשפט הזוטא, לפיה נפסלה אחת ההודעות שמסר נאשם 1, ירון אלון, במסגרת חקירת מס הכנסה.
3. אחר ההחלטה במשפט הזוטא התקיים הליך גישור, בסופו התקשרו הצדדים בהסדר טיעון לפיו הודו הנאשמים ביום 23.12.2013 בעובדות כתב אישום מתוקן והורשעו על יסוד הודאתם בעבירות המנויות בו. הצדדים לא התקשרו ביניהם בהסכמה כלשהי לעניין העונש.
4. לפי עובדות כתב האישום המתוקן, במהלך השנים 2005-2003 (להלן - "
התקופה הרלוונטית") היו ירון ודורון בעלי מניות ומנהלים פעילים בחברה. החברה הייתה באותה תקופה חברה פרטית בעירבון מוגבל, אשר עסקה במיון, ניקוי, אריזת ושיווק תפוחי אדמה (להלן - "
העסק"). בכל אחת משנות המס בתקופה הרלוונטית השתמשו הנאשמים במרמה, עורמה ותחבולה, על מנת להעלים הכנסות מפקיד השומה, ופעלו, בין היתר, באופנים הבאים:
קבלת הכנסות מעסק במזומן והנפקת תעודות משלוח ידניות
בתקופה הרלוונטית היו לנאשמים הכנסות מעסק, בין היתר גם משיווק וממכירת תפוחי אדמה ללקוחות שונים במזומן בסכום של כ-6,000,000 ש"ח. הנאשמים נהגו בתקופה הרלוונטית להנפיק תעודות משלוח ידניות בגין המכירות במזומן וזאת על שם קבוצות לקוחות.
הכנה, ניהול וקיום של פנקסי חשבונות ורשומות כוזבים
בכל שנת מס בתקופה הרלוונטית לא הנפיקו הנאשמים חשבוניות מס על מירב הכנסותיהם לעיל במזומן בסכום של כ-6,000,000 ש"ח. בפועלם כך הכינו הנאשמים וקיימו, בשנות המס 2005-2003, פנקסי חשבונות ורשומות כוזבים, והכל במזיד ובכוונה להתחמק ממס, בכך שלא רשמו בהם את מירב הכנסותיהם במזומן מהעסק.
תרשומת כוזבת והשמטת הכנסה מדוחותיה של החברה
בשנות המס 2005-2003 הגישו הנאשמים לפקיד השומה דוחות על הכנסותיה של החברה, שערכו כביכול על פי סעיף 131 לפקודת מס הכנסה, כמפורט בסעיף ה' לכתב האישום. הנאשמים השמיטו מהדוחות את מירב הכנסותיהם במזומן שהיה עליהם לכלול בדוח, ומסרו תרשומת כוזבת בכך שלא פירטו את מקורות הכנסותיהם במזומן, וזאת בסכום של כ-6,000,000 ש"ח, והכול במזיד ובכוונה להתחמק ממס.
תרשומת כוזבת והשמטת הכנסה מדוחותיהם של ירון ודורון
בשנות המס 2005-2003 הגישו ירון ודורון לפקיד השומה דוחות על הכנסה חייבת ממשכורת, כשכירים בחברה, שנערכו כביכול על פי סעיף 131 לפקודת מס הכנסה, כמפורט בסעיף ז' לכתב האישום. ירון ודורון השמיטו מהדוחות את מירב הכנסותיהם במזומן שהיה עליהם לכלול בדוח, ומסרו תרשומת כוזבת בכך שלא פירטו את מקורות הכנסותיהם במזומן, וזאת בסכום של כ-6,000,000 ש"ח, והכול במזיד ובכוונה להתחמק ממס.
אי ניכוי מס במקור
בכל שנת מס בתקופה הרלוונטית השתמשו הנאשמים בכספים לעיל שקיבלו במזומן לצרכים שלהם, בין היתר לצורך תשלום כספים במזומן לנותני שירותים שונים ו/או לצורך תשלום משכורות במזומן לעובדי החברה, מעבר לתלוש השכר שקיבלו. הנאשמים לא ניכו מס במקור בגין התשלומים הללו, כמתחייב מסעיף 164 לפקודת מס הכנסה.
5. הנאשמים הורשעו בעבירות הבאות:
שלוש עבירות של השמטת הכנסה מדוח, לפי סעיף 220(1) לפקודת מס הכנסה;
שלוש עבירות של מסירת תרשומת כוזבת בדוח, לפי סעיף 220(2) לפקודת מס הכנסה,
שלוש עבירות של הכנה וקיום של פנקסי חשבונות ורשומות כוזבים, לפי סעיף 220(4) לפקודת מס הכנסה;
ושלוש עבירות של שימוש במרמה, עורמה ותחבולה, לפי סעיף 220(5) לפקודת מס הכנסה.
עבר פלילי, תסקירים וראיות לעונש
6. לירון עבר פלילי הכולל הרשעה אחת בביצוע עבירה של העסקת תושב זר שלא כדין, בגינה נדון למאסר על-תנאי וקנס. לדורון הרשעות ישנות בעבירות של העסקת תושב זר שלא כדין, הזנחת שמירה על כלי ירייה וביצוע עבודות ללא היתר, בגינן נדון למאסר על-תנאי וקנס.
7. לבקשת הנאשמים הוכנו בעניינם תסקירים מטעם שירות המבחן.
8. שירות המבחן סקר בתסקיר מיום 29.8.2013 את תולדותיו של
ירון. ירון הוא בבחינת "מלח הארץ". הוא שירת שירות צבאי כחייל וכקצין בסיירת מטכ"ל. בהמשך שירת שנים רבות במילואים. ירון נישא לבת משק חקלאי בגבעת חן ולו שלושה ילדים בוגרים. הנאשם עבד כעצמאי בגידול תפוחי אדמה. העסק התרחב והוא החל לעסוק במיון ושיווק תפוחי אדמה. בשנת 1996 הקים בשותפות את החברה, וכשנה לאחר מכן הצטרף דורון כשותף שלישי לשותפות זו. לדברי ירון, במהלך שנות פעילות החברה עסק הוא בגידול תפוחי אדמה ולא היה מודע למצבה הכלכלי של החברה ולדרך ניהולה, לטענתו על ידי דורון. ירון טען כי רק עם פתיחת חקירת מס הכנסה נודעה לו הדרך בה ניהל דורון את החברה. בעקבות ההליך לקה ירון במשבר נפשי והתמודד עם דיכאון. לדבריו, במצבו זה לא היה מסוגל להמשיך ולעבוד בחברה ולכן עזב אותה. במשך תקופה ארוכה ירון לא עבד ודאג להחזר הכספים בהסדר אליו הגיע עם שלטונות המס.